Kinokulma
Kulmajazz: Rhizottome
1h 30min
15,00 €
 
Kulmajazz: Rhizottome
 

Rhizottome tuo yhteen haitaristi Armelle Dousset’n ja saksofonisti Matthieu Metzgerin. Frankofonia-kuukauden kunniaksi ranskalaisduon sensuelli ja antelias musiikki valloittaa Suomen lavoja mittavalla kiertueella maaliskuussa.

Yksitoista konserttia käsittävä Vapaat äänet -agentuurin järjestämä kiertue käynnistyy Salon Veturitallista 28.2., ulottuu Joensuuhun sekä Haapavedelle asti ja loppuu Turun seudun musiikkiopistossa 20.3. Maailman musiikin keskus ja Vapaat äänet järjestävät yhdessä torstaina 2.3. Espoon Sellosalissa konsertin, jossa Rhizottomen lisäksi esiintyy nykytaidemusiikkia ja maailmanmusiikkivaikutteita yhdistelevä Unissakävelijät -yhtye.

Ranskalaismuusikot haitaristi Armelle Dousset ja saksofonisti Matthieu Metzger aloittivat yhteistyönsä vuonna 2008 soittamalla kadulla ja juhlissa perinteistä ja barokkiohjelmistoa. Syntyi duo Rhizottome (tarkoittaa puutarhuria joka katkaisee juuret).   Vuosien kuluessa Rhizottome on kehittänyt omaperäisen ohjelmiston, eräänlaisen keksityn kansanperinteen, joka istuttaa juurensa koko maailman musiikkiperinteeseen. Duo tulkitsee ja laajentaa perinnemusiikin teemoja improvisoiden ja säveltäen samalla uutta, mutta niin jännittävästi ja ovelasti, että kaikki saattaa kuulostaa tutulta.  Saksofonin ja harmonikan keskustelussa syntyy uusia tarinoita ja uusia tansseja. Rhizottomen sensuelli ja antelias musiikki on valloittanut yleisöjä Euroopasta Japaniin ja saapuu nyt Suomeen sekä Baltiaan Frankofonia-kuukauden kunniaksi maaliskuussa.

Duon ensimmäinen levy L’Amaranthe ilmestyi v. 2009. Toinen albumi Rhizottome julkaistiin v. 2013. NoMadMusic julkaisi molemmat digiversioina. Rhizottomen uusi albumi on omakustanne, tupla-cd niwashi no yume / nenashigusa (puutarhurin unelma / kiskottu juuriltaan), joka on äänitetty Japanissa syksyllä 2015 kotonsoittajan Reiko Imanishin kanssa Rhizottomme ollessaan residenssissä Kyôtossa Villa Kujoyamassa.

Armelle Dousset aloitti harmonikansoiton kansanmuusikoiden parissa. Samaan aikaan hän opiskeli maineikkaassa Angers’n Kansallisessa koreografisessa keskuksessa, josta hän valmistui 22-vuotiaana v. 2009. Sinä vuonna hän kantaesitti Kyôtossa sooloteoksensa Haigore, jossa yhdistyvät ekspressiivinen liike, sävelkieli ja rakkaus elokuvataiteeseen. Tämä omaperäinen tie taiteeseen on jatkunut siitä lähtien sekä Rhizottome-duon kanssa että nykytanssilavoilla, mm. Alain Buffardin ja Laurent Falguiérasin koreografioissa.

Äskettäin Suomessa SelfCooking -soolonsa kanssa kiertänyt saksofonisti Matthieu Metzger on outo lintu ranskalaisen jazzkentän uusien tulokkaiden joukossa. Häntä kiehtoo musiikin runollinen ulottuvuus, jonka hän tuo esille muusikkona ja joskus myös äänittäjänä. Hän on yhtä hyvin kotonaan jazzin, nykymusiikin, kansanmusiikin, rockin ja metallimusiikin parissa. Hän johtaa omaa Killing Spree -trioaan, soittaa mm. klarinetisti Louis Sclavisin kanssa Amarillys Ensemblessä ja on ollut Orchestre National de Jazzin jäsen vuosina 2010-2014.

 
 

Ei esityksiä valittuna päivänä

 
|
&nsbp;

Tulossa

Maksuvälineet

 
 
Sijainti: Kinokulma / Arkisto /

Movie trailers provided by Filmtrailer.com